Сулфатите са вещества, които често се намират в измиващите продукти: шампоани, продукти за душ, пасти за зъби и т.н. На етикета може да ги разпознаете с означението “Sulfate”. Сулфати се използват и в натуралната козметика под различни форми.

Сулфатите, използвани в продуктите за лична хигиена не са канцерогенни, нито токсични, но те могат да доведат до раздразнение на кожата на главата при чувствителен скалп и да премахнат ценни естествени масла от косата и да я изсушат.

Безсулфатните измиващи вещества имат същата функция като сулфатите, но са с различна химична структура. Те често биват наричани “меки” пренители. В миналото тези “меки” пенители са възприемани като помощни и се е смятало, че нямат достатъчна сила, за да почистят скалпа и косата. В последните години, обаче се появиха много видове “меки” пенители, някои от тях изключително ефективни. Те успяват да почистят скалпа и косата добре, но без да дразнят скалпа и изсушават косата. В интернет пространството често се дискутира, че безсулфатните продукти не могат да отнемат от косата силни стилизанти или сериозни замърсявания, което вече е мит.

Ако сравните усещането от използването на сулфатен шампоан и безсулфатен такъв, ще забележите една основна разлика: С безсулфатният продукт няма да образувате огромна и плътна пяна. Какво обаче представлява пяната: това е въздух уловен от пенещите вещества. Това, че определено вещество не улавя добре въздух, не означава, че не може да почиства.

Ето няколко примера за това какви са рисковете,
когато използваме продукти включващи съставката "Sulfate":

 

  • Мазни коси - сулфатите премахват себума и замърсяването на скалпа, но скалпа се опитва да навакса с производството на себум. По този начин се преомазнява допълнително.
  • Чувствителни скалпове - в този случай, сулфатните продукти често предизвикват раздразнение и сърбеж.
  • Боядисани коси - поради голямата миеща сила на сулфатите, боята за коса пада много по-бързо.
  • Сухи и третирани коси - Всяка последваща агресия върху подобна коса, може да влоши състоянието й. Затова използването на агресивни миещи вещества е меко казано не препоръчително.
  • Естествено сухи и плътни коси без форма- тези коси са крехки и при допълнително пресушаване, оформянето на прическа става почти невъзможно.
  • Мазен скалп и сухи крайща- ефектите описани по-горе се комбинират и изхода не е приятен.


Безсулфатният продукт няма да образува огромна и плътна пяна. Какво обаче представлява пяната: това е въздух уловен от пенещите вещества. Това, че определено вещество не улавя добре въздух, не означава, че не може да почиства.

Силиконите са полимери с неорганичен произход. Веществото създава прозрачен филм върху косъма, който придава плътност и гладкост на косата, както и способства разресването и разплитането на косата още под душа. Силиконите могат да предпазят косата ви от постоянната термична обработка, да придадат огледален блясък и други изцяло повърхностни ефекти. Също така наслояването им ограничава достъпа на вода до косата и по този начин сами насърчавате дехидратация й. В дългосрочен план може да забележите загуба на гъвкавост и еластичност на косата, ще я чувствате суха и крехка. Чрез постоянното използване на силикони, в продуктите ви за коса, спирате процеса полезните компоненти да проникват и възстановяват вътрешността й. Ако сте готови да се откажете от употребата им дайте на косата си време за възстановяване, а тя ще ви се отблагодари с естесвен блясък и здравина.

Основната причина по която не използваме силикони обаче е друга. Въпреки, че силиконите не са вредни за човешкия организъм, те са изключително вредни за околната среда. Натрупването им в океаните е вредно за всички морски същества и то за много дълго време, понеже силиконите са стабилни съединения и разграждането им, подобно на пластмасата отнема хилядолетия.


Загрижени за средата в която живеем, ние от Brave. New. Hair., заставаме зад продукти с използването на 0% сулфати, 0% силкони, 0% парафин, защото вярваме, че дори малките промени могат да помогнат на планетата.

Натриев хлорид или така разпространената готварска сол в козметичните продукти е агресивната съставка може да направи скалпа по-чувствителен, довеждайки до раздразнение и лющене. Дългосрочното използване на добавена сол предизвиква усещане за суха и непокорна коса. Затова предпочитаме използването на по-скъпи и иновативни сгъстяващи вещества с овлажняващ, а не изсушаващ ефект.

Вредата, която оказва върху околната среда е причината, поради, която избираме да не използваме парафин в нашите продукти.

Как се използва безсулфатен шампоан:

Основният проблем при употребата на обикновените сулфатни шампоани е, че твърде обилната пяна, която те образуват при разпенването си, премива кожата на скалпа, като по този начин я пресушава и бута бариерната й функция. При употреба на безсулфатен шампоан, при който разпенването не е така обилно, проблемът с премиването е решен.

Шампоан първи път:

Преди да нанесете безсулфатния шампоан намокрете косата си обилно, това ще подпомогне разнасянето му в цялата коса. Не нанасяйте допълнително количество от продукта, защото той не се разпенва обилно. Самата пяна се образува, защото пенителите (повърхностно активните вещества) задържат въздух под формата на мехурчета. Безсулфатните повърхностно активни вещества са създадени да свършат основната работа - почистване на косата без задържане на въздух.

Шампоан втори път:

Първо се измиват корените, а след това цалата коса по дължината й. Това е, не само специфично за безсулфатните шампоани, но и стара техника на фризьорите.


Използвайте по-малко продукт, отколкото обикновено: Измиването на косата два пъти с безсулфатен шампоан не означава да използвате два пъти повече продукт. Просто разделете дозата на две части. С първата измийте корените добре, като масажирате скалпа, след това изплакнете и нанесете втората част върху краищата на косата. При второто нанасяне шампоанът ще се разпенва добре, защото върховете обикновено не са толкова мръсни, колкото корените. Ако при втория път шампоанът не се разпенва, използвайте повече вода, а не повече продукт.

Разликата между балсам и активни маски:

Brave.New.Hair маските са по-плътни от балсамите. Процентното съдържание на активни съставки и за двата продукта e избранo според размера на молекулите и времето на ефекта.

За балсамите в по-голям процент са избрани активи с по-малко молекулно тегло и бързо проникване. Причината е, че балсамът престоява върху косата до 3 минути и през това време трябва да донесе очевидни резултати. Те са предназначени за тънки коси с цел да не ги утежняват.

Активните маски са формулирани с по-голяма концентрация на бавно проникващи съставки (с по-голяма молекулна маса) за още по-дълбоко кондициониране. Те са създадени за по-плътна коса, която има нужда от още повече кондициониране и по-силно възстановяване. Маската е предназначена да престои върху косата до 5 минути и активите с по-голяма молекулна маса успяват да допринесат за видими резултати. Тя може да бъде използвана върху тънка коса, но само веднъж седмично за активна терапия, ако косата е много увредена.

Защо някои колекции не съдържат маска за кондициониране:

Философията на Brave.New Hair.

е базирана на решаването на проблеми. Сериите, които не съдържат кондициониращи продукти, са насочени към проблеми със скалпа и корените. Обаче проблемите на скалпа и корените не са проблеми на краищата на косъма. Така че, ако скалпът е мазен, раздразнен, има проблем с растежа, косопад или липса на обем, ние създадохме продукти, насочени конкретно към тези специфични проблеми. За краищата на коса с такива проблеми може да бъде използван балсам от другите серии.


Например: Ако косата расте бавно и краищата й са сухи или повредени, комбинацията би била: шампоан и спрей за корени Growth заедно с балсам или маска Reboot, в зависимост от краищата на косата (тънки или плътни). Всички кондиционни продукти могат да бъдат използвани в комбинация с тези, предназначени за корени. 

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки